Rize Kavurması, 1900’lü yılların başında o bölgede ki yörüklerin kışa hazırlık için üretmesiyle ortaya çıkmıştır. Büyükbaş hayvanların etlerinin kuşbaşı büyüklüğünde doğrandıktan sonra içinde büyükbaş hayvanın yağı eritilmiş kazanlarda sadece tuz ilavesiyle pişirilmesiyle elde edilen ve teneke veya rulo ambalajda saklanan yöresel üründür. Rize Kavurması yapımında; ağırlığı 150 kg’ın altında olmayan, randımanı yüksek, dişi simental veya holstein cinsi 4-6 yaş arası hayvanların eti kullanılır. Rize’ye canlı olarak getirilen hayvanlar burada kesilir.
Rize Kavurması, Rize iline ün bağı ve üretim yöntemiyle bağlıdır. Ünü, eski dönemlerden beri yapılmasından, tuz haricinde herhangi bir katkı maddesi kullanılmasından, odun ateşinde uzun süre pişirilmesinden, hayvanın iç yağının eritilerek eklenmesinden ve ustalık içeren yöntemle hazırlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu şekilde uzun süre pişmesi, Rize Kavurması'nın yağını muhafaza etmesini ve yumuşak olmasını sağlar. Hava almayacak şekilde saklandığında uzun süre muhafaza edebilirsiniz. 1920 yıllarda talebin yükselmesiyle farklı illere de ticareti başlamıştır. Rize Kavurması 2019 yılında Coğrafi İşaret Tescili'ni almıştır.
Rize Kavurması; Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği, Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği, Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelik vb. yatay gıda kodeksi hükümlerine uygun olarak üretilir. Ayrıca, Rize Kavurması üretiminde kullanılan alet ve ekipmanlar, bileşenler ve nihai ürün Türk Gıda Kodeksi yatay ve dikey mevzuatına uygundur.