Antep Köy Kahkesi (Gaziantep Köy Kahkesi)
Bugün sizlere 2017 yılında tescil edilen, Coğrafi İşaretli Türk lezzeti Antep Köy Kahkesi’nden bahsedeceğiz. Öncelikle belirtmek isteriz ki bu lezzeti denemeyenler varsa (neredeyse dünyanın %99’unun bilmediği ve tatmadığı söylentiler arasında) akıllarda ve damaklarda biraz somut hale getirmek istiyoruz. Kurabiyenin bir üst seviyesi diyebileceğimiz, çıtır mı çıtır kıtır mı kıtır şeklinde muhteşem bir tada sahip, yöresinden başka hiçbir yerde bulamayacağınız bu lezzeti şiddetle denemenizi tavsiye ederiz.
Ağırlıkla kullanılan ismi ‘’Antep Kahkesi’’dir ve Türkiye-Gaziantep’te üretilen özel bir kurabiye çeşidir. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Antepli Fırın Ustaları tarafından Halep’den alınmış bir tarif üzerine yapılmış ve Antep Mutfağı’na uyarlanmış olduğu belirtiyor. Kendine has yapısıyla uzun süre tazeliğini koruyan Antep Kahkesi medeniyetler arası bir kültür elçisi gibi dolaşmış ve bugüne kadar gelmiştir.
Antep Köy Kahkesi mayana (rezene), çörek otu, tarçın ve susam gibi baharatlar içerir. Nohut mayası ile özel işlemlerden geçirilerek üretilir. Ağızda dağılan ve tazeliğini 3-4 ay koruyan bir üründür. Tazeliğini korumasındaki en önemli faktör mayalama işleminin diğer kurabiyelerden farklı olmasıdır. Ayrıca kullanılan baharatlar ve Antep Kahke’sinin şekli ürüne ayırt edici özelliklerini verir.
Kahke 1900'lü yılların başında Gaziantepli ustalar tarafından Suriye'nin Halep şehrinden getirilmiş ve ilk olarak Ramazan aylarında çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla yapılmış bir ürün olarak bilinmektedir. Antep Kahkesi’nin hem tuzlu hem de tatlı çeşitleri yapılmaktadır.
Günümüzde Gaziantep ve çevresinde günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olan Kahke, Türkiye’nin en önemli gastronomi mutfaklarından biri olan Gaziantep Mutfağı’nda kendine kalıcı bir yer edinecek kadar iddialı bir kurabiye çeşididir.
Simit Kahke, Çıtır Kahke, Ay Çekirdekli Kahke, Ay Çöreği Kahkesi, Fıstıklı Tahinli Kahke, Haşhaşlı Kahke, Köy Kahkesi (Köylü Kahkesi), Tahinli Kahke.. Bunlar Antep Kahkesi’nin sadece birkaç çeşidi… Antep Köy Kahkesi kadar adını duyuramasa da Türkiye-Hatay’da da sıkça Kahke üretilir ve tüketilir. Özellikle Zahterli Köy Kahkesi, Hatay kahvaltı sofralarında taptaze ikram edilir.
Bu muhteşem lezzeti hemen tatmak ve satın almak isteyenler için linkimizi paylaşıyoruz. Buraya tıklayabilirsiniz.
Evimde hemen yapayım diyenler için de tabii ki pratik olarak yapılabileceğiniz Kahke tarifimizi paylaşıyoruz. Kahkeniz hazır olmaya yakın Türk Kahvenizi yapmayı unutmayın. 😊 Afiyet olsun.
Antep Köy Kahkesi Tarifi
Malzemeler:
-
200 gr tereyağı
-
Yarım su bardağı zeytinyağı
-
Yarım su bardağı süt
-
3/4 su bardağı pekmez
-
1/4 su bardağı tahin (çeyrek su bardağı – isteğe bağlı)
-
Yarım su bardağı şeker
-
1 çay bardağı susam
-
Yarım çay bardağı kendir tohumu
-
3 yemek kaşığı rezene (mayana)
-
3 yemek kaşığı çörek otu
-
1 çay kaşığı tarçın
-
Yarım paket kabartma tozu
-
1 tane yumurta
-
Yarım çay bardağı irmik
-
Aldığı kadar un (bardak ölçüsü isteyenler için 4-4, 5 su bardağı )
Şimdi aşama aşama Antep Kahkesi’nin yapılışına geçelim.
-
Öncelikle rezeneyi orta ateşte 2 dk. kadar kavuruyoruz ve ardından havanda dövüyoruz ya da öğütebiliriz.
-
Susam ve kendir tohumunu 5 dk. kadar sürekli karıştırarak kavuruyoruz.
-
Çiğ kokuları çıktıktan sonra ocaktan alıp tereyağı ve rezeneyi ekleyip tereyağının tamamen erimesini bekliyoruz.
-
Tereyağı eridikten sonra geniş bir yoğurma kabına alıp sıvı malzemeleri ve 1 çay kaşığı tarçını ekliyoruz.
-
İyice karıştırdıktan sonra un, irmik ve kabartma tozunu ekleyerek oldukça yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Yumuşak olması ağızda dağılmasını sağlıyor.
-
Hamuru yoğurduktan sonra 10 dk. kadar dinlendiriyoruz.
-
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde sıktıktan sonra bir tepsi veya tabakta yuvarlayıp iki ucunu birleştirip yağlı kağıt serilen tepsiye diziyoruz.
-
Hamurun tamamı bitince 175 derece de ısıtılmış fırında 30-35 dk kızarana kadar pişiriyoruz.
-
Köy Kahkesi’ni fırından alıp soğumasını bekledikten sonra havayla temas etmeyecek şekilde saklarsanız 5-6 ay gibi uzun süre lezzetini koruyacaktır.
Eğer bu lezzeti bizimle paylaşmak isterseniz çok mutlu olur, @endemigo instagram hesabımızda bizi etiketleyebilirsiniz.
Sevgilerimizle