Sardunya peynir geleneğinin en eski ürünüdür. Adı, Pecorino peynirini üretmek için kullanılan kalıpların altına oyulmuş sembol olan İtalyanca çiçek kelimesinden gelir. Pecorino Sardo peyniri, yalnızca Sardunya'da yetiştirilen koyunların tam sütüyle yapılır ve yumuşak ve olgun olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur. Pecorino Sardo Maturo (Yarı sert peynir), daha uzun bir baharatlama süresine (en az 60 gün) tabi tutulur ve sıcaklık ve nemi kontrol etmek için aletlerle donatılması gereken özel tesislere ihtiyaç duyar. Uzun süre terbiye edildiğinde rengi koyu kahverengiye döner. Keskin ve hoş, baharatlı bir tada sahiptir. Beyaz veya hafif saman rengi olabilen doku, seyrek deliklerle sert ve kompakttır.
Yüzyılın başından beri Pecorino Sardo, tarihsel olarak Pecorino Romano'ya bir alternatif olarak kabul edildi. Başlangıçta bu peynir, geldiği belirli coğrafi bölgeye atıfta bulunan icat edilmiş isimler veya isimlerle anıldı. Zamanla, zaten net bir standart ürünü karakterize eden yerleşik geleneklerle bağlantılı isimler, Sardunya koyun yetiştiriciliğinin kolektif bir örneği olarak tüm bölgenin coğrafi adında bir araya geldi. Tam yarı pişmiş koyun sütü peyniridir. 2 (iki) türe ayrılır: sadece kısa bir süre için olgunlaşan "yumuşak" ve en az iki ay olgunlaşmaya bırakılan "olgun", silindir şeklinde, kenarları düz veya neredeyse düz bir tabana sahip; kıvrımlar yumuşak ve elastiktir.
Üretim yöntemi: Buzağı peynir mayası eklenmiş bütün koyun sütünden elde edilen pıhtı, "hafif" tip için fındık büyüklüğünde parçalar halinde kesilir ve "olgun" tip için pirinç tanesi boyutunda granüle edilir ve daha sonra yarı pişmiş, preslenmiş, tuzlanmış ve olgunlaştırılmıştır.